Bestemming Nederland

Contentstrategie

december 2020

Deze contentstrategie sluit aan op Perspectief 2030, de landelijke visie op de positionering van bestemming Nederland. Onze contentstrategie draagt bij aan de doelstelling om de juiste bezoekers te verleiden op het juiste moment en op de juiste plek in Nederland te zijn.

Deze contentstrategie sluit ook aan op de internationale positioneringsstrategie van Nederland conform het rapport ‘International Positioning Strategy of the Netherlands, Anholt/Govers, juni 2018’ in opdracht van de rijksoverheid.

De contentstrategie helpt om erachter te komen welke bezoekers op welk moment welke informatie nodig hebben en wat de beste vorm en de beste manier zijn om deze informatie aan te bieden.

De contentstrategie is van toepassing op alle teksten en alle (bewegende) beelden over bestemming Nederland - van een update op Facebook of Instagram tot een volledige marketingcampagne - en is hiermee van belang voor iedere collega die hiermee werkt.

Om je te helpen bij het maken van de juiste content vind je hier alle uitleg die je nodig hebt, gepresenteerd als een checklist.

Heb je vragen over de contentstrategie, neem dan contact op met Annemarie van Waterschoot (avanwaterschoot@holland.com) of Maartje Schouten (mschouten@holland.com).

Contentstrategie

Is de content on brand?

NL Branding draait om het verhaal van Nederland en laat mensen kennismaken met ons land als leefbare, geliefde en waardevolle bestemming voor een vakantie, uitstapje of zakelijk evenement. De merkwaarden, de positionering en de visualisering die wij hier presenteren, vormen gezamenlijk de brand guide van bestemming Nederland. Deze brand guide dient als kompas voor onze tone of voice en onze visuele stijl.

Merkwaarden

Merkwaarden

Nederland is een land met een open mind. Zij verwelkomt het onbekende en benadert uitdagingen op inventieve wijze. Onverschrokken grijpt Nederland kansen aan met beide handen. Zij gaat vaak links waar anderen rechts zouden gaan. Als open samenleving gaat Nederland pragmatisch om met veranderende omstandigheden, waarbij zij mensen en middelen bij elkaar brengt om betrokkenheid te creëren en meerdere belangen te dienen. Ook die inclusiviteit is typisch Nederlands.

Open

Een open mind leidt tot vrij denken. Nederland denkt dat alleen jij kunt bedenken wat goed is voor jou. Dit is waarom in Nederland de gordijnen altijd open zijn; er is simpelweg niets om te verbergen. Dankzij slimme planning en structurering voelt het relatief kleine land met haar stedelijke en landelijke landschappen open aan. Nederland is direct en haar uitgesproken meningen tonen een kleurrijk persoon in een kleurrijke omgeving. Nederland is nooit saai.

Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Inventief

Met haar open mind beschouwt Nederland obstakels als kansen. Zij kijkt over haar grenzen om van anderen te leren, want zij realiseert zich dat zaken bekijken in het grotere plaatje werkt in het voordeel van iedereen. Al in de 17e eeuw werkte Nederland samen met overzeese landen. Gedreven door dit ondernemende karakter concurreert Nederland vandaag de dag nog steeds met grotere economieën.

Als ieder ander die het leven leeft met een open mind, blijft Nederland ontdekken en zich ontwikkelen. Zij laat zich hierbij niet hinderen door de norm. Haar kleine oppervlakte en creatieve geest maken dat zij altijd alert is op oplossingen die out of the box zijn, vaak een beetje ongebruikelijk en toch pragmatisch. Op inventieve wijze past zij zich steeds weer aan. De uitdrukking ‘noodzaak is een goede voedingsbodem voor inventiviteit’ past haar als een handschoen. Voorbeeld hiervan zijn de innovatieve oplossingen voor watermanagement en windenergie, de creatieve verkenningen van de Hollandse meesters en de moderne, ‘nieuwe’ industrie.

Inclusief

Met een open mind sta je open voor anderen. Nederland heeft een informele, vriendelijke en verwelkomende houding. Iedereen kan zich hier thuis voelen, ongeacht religie, achtergrond of seksuele oriëntatie. Nederland accepteert en verwelkomt je, wie je ook bent en wat je ook denkt. Dit maakt ons land tot een smeltkroes van culturen, meningen en denkbeelden. Nederland nodigt je uit om te zijn wie je bent en maakt het je makkelijk om je hiernaar te gedragen. Zij spreekt vele talen en is gemakkelijk en veilig om in te reizen, zelfs op een fiets. Nederland is easy going, wat je herkomst ook is en waarvoor je ook komt.

Positionering
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Positionering

Met Nederland bieden wij een bestemming die in beweging blijft en altijd zoekt naar inventieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Wij richten ons hierbij op bezoekers (zowel zakelijke als toeristische) die op zoek zijn naar waardevolle ontmoetingen.

Centraal in onze positionering staat het respect voor mens en omgeving, dat maakt dat bewoners, bedrijven en bezoekers in harmonie kunnen (blijven) genieten van een leefbare, geliefde en waardevolle bestemming. Bezoekers voelen zich thuis in deze dynamische samenleving.

Belofte

In Nederland ben je tijdelijk onderdeel van een dynamische samenleving waarin wederzijds respect voor mens en omgeving centraal staat.

Styleguide

Large heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Is de content on brand?

Styleguide

De open houding van ons land is een belangrijk aspect van de content over bestemming Nederland. Dit geldt zowel voor de tone of voice als voor de beeldtaal. De content is vanzelfsprekend informatief, maar ook altijd inspirerend en verrassend. Informatie presenteren we nooit als een opsomming van feiten; we schetsen er altijd een duidelijk en aansprekend beeld mee van wat bezoekers kunnen verwachten.

Tone of voice
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Tone of voice

Nederland gaat linksaf waar anderen rechtsaf gaan. Ze volgt haar eigen pad.

De tone of voice is hiermee in lijn: verfrissend, zowel in de woorden die we kiezen als de dingen die we zeggen. Uiteraard is de content informatief, maar ze schept ook een inspirerend en verrassend beeld van wat bezoekers van bestemming Nederland mogen verwachten.

Visuele stijl
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Visuele stijl

Nederland biedt meer dan je op het eerste gezicht verwacht. Maar hoewel er veel te ontdekken is op een relatief klein oppervlak, zou de beeldvorming nooit vol of rommelig moeten zijn. Net als ons landschap is de visuele stijl van Nederland daarom goed georganiseerd, met een open, helder en modern design.

De stijl van fotografie en videobeelden over bestemming Nederland is een weerspiegeling van de merkwaarden. Beeldmateriaal is bedoeld om een uitnodigend, warm en positief effect op te roepen. Het is hiermee een weergave van de open mindset van Nederland en haar inwoners.

We benadrukken het inclusieve karakter van Nederland en het bijbehorende gevoel van vrijheid door de kijker te laten ontdekken. We zijn hierin inventief en verrassend. Genuanceerde, subtiele en fascinerende afbeeldingen hebben de voorkeur boven degene die direct herkenbaar zijn. Modern gaat voor ouderwets. Vermijd gemaakte, geposeerde en gelikte composities. Kies voor authentieke en ontspannen taferelen die passen bij het dagelijkse leven zoals wij dat in Nederland leven.

Om een consistente en herkenbare beleving op te roepen, moeten deze richtlijnen altijd worden toegepast, in elk geval op de leidende visuals. Ondersteunende visuals mogen variëren in stijl, afhankelijk van het onderwerp en de context. Gebruiken we tekst en beeld samen, dan versterken ze elkaar altijd.

Fotografiestijl
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Fotografiestijl

 • Levendige kleuren, contrastrijk, kleurrijk
 • Authentiek, echt
 • Diepte en perspectief in de landschappen; open en luchtig
 • Helder en scherp
 • Inspirerende, inventieve, moderne en verrassende camerastandpunten
 • Een uitnodigend, menselijk gevoel
 • Activiteit, dynamiek
 • Speels, grappig

Open

 • Wat je ziet is wat je krijgt. Kies voor een duidelijke focus op het hoofdonderwerp en vermijd ruis.
 • Beelden hebben bij voorkeur een breed perspectief en komen ruimtelijk over.
 • Mensen hoeven niet per se te glimlachen, maar ze hebben een open, energetische en positieve houding.
 • Minder is meer.

Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Inventief

 • Kies voor uitnodigende foto’s, bijvoorbeeld met een verrassend camerastandpunt of een alternatieve uitlijning.
 • Toon mensen in actie, die als het ware een volgende stap nemen, onderweg naar een nieuwe horizon.
 • In Nederland bekijken we problemen vanuit verschillende invalshoeken; onze afbeeldingen laten dit goed zien.

Inclusief

 • Afbeeldingen hebben een positieve uitstraling door hun heldere, kleurrijke dynamiek.
 • Kies voor levendige foto’s die inspireren en die energie geven; kijkers zouden er onmiddellijk door in actie moeten willen komen.
 • Laat de internationale en sociale inclusiviteit zien door diversiteit in beeld te brengen van geslacht, cultuur, ras en leeftijd.

Logo, kleuren en typografie
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Logo, kleuren en typografie

We gebruiken de NL Branding huisstijl van de rijksoverheid om Nederland te positioneren op internationale markten. Log in en bekijk de NL Toolkit met betrekking tot het logo, kleuren, typografie en templates.

Toegang tot de NL Toolkit kun je aanvragen via e-mail naar mschouten@holland.com.

Contentstrategie

Is de content on strategie? 

Met de HollandCity-strategie verleiden we bestaande en nieuwe bezoekers om bekende, maar vooral ook minder bekende bestemmingen in Nederland te ontdekken. We stimuleren hiermee spreiding van bezoekers over het gehele land en gedurende het gehele jaar.

Over HollandCity

De naam HollandCity is gebaseerd op de relatief korte reisafstanden binnen Nederland en het bijzonder gevarieerde toeristische aanbod. We benadrukken met onze strategie dat bezoekers in korte tijd verschillende Nederlandse steden en regio’s kunnen bezoeken, elk met hun eigen identiteit en aanbod.

Break to next page after this element (Switch to PDF view)

NL Passies

NL Passies zijn de fysieke elementen die ons land uniek maken. Ze zijn onderscheidend en vormen een overtuigende reden om ons land te bezoeken. Omdat we niet alle aspecten van Nederland in onze internationale marketing aan bod kunnen laten komen, benoemden we de zeven NL Passies die het meest onderscheidend zijn voor ons land en waarmee we internationale bezoekers goed kunnen verleiden om ook minder bekende plekken te bezoeken.

De zeven NL Passies zijn:

 • Coast
 • Water
 • Biking
 • Flowers
 • New Dutch
 • Heritage
 • Dutch Masters

Bezoekers kunnen de NL passies in ons land op verschillende manieren ervaren:

 • in een district

 • als onderdeel van een verhaallijn

 • tijdens een evenement of themajaar

Break to next page after this element (Switch to PDF view)

NL Districten

Door de compactheid van ons land en de grote variatie aan regionale reiservaringen kunnen we bestemming Nederland vergelijken met een wereldstad met verschillende regio’s (of districten), met ieder een eigen sfeer en karakter.

Met HollandCity benadrukken we de uniciteit van de verschillende gebieden. Door ze op basis van hun eigen DNA onderscheidend te positioneren, krijgen de districten internationaal een duidelijk eigen profiel. Hiermee worden ze een reden tot bezoek. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in de NL Passie New Dutch, dan wil je beslist Eindhoven of Rotterdam bezoeken.

Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Verhaallijnen

Verhaallijnen zijn samenwerkingsverbanden tussen verschillende Nederlandse gebieden rondom een NL Passie.

Elke gebied vertelt een deel van het verhaal, dat in zijn geheel een aansprekende reden vormt om ons land te bezoeken. Door met elk gebied een ander aspect van het verhaal te laten zien, inspireren we bezoekers om meerdere bekende en minder bekende plekken van de verhaallijn te ontdekken. Op deze manier loopt het verhaal van bijvoorbeeld Nederland Waterland dwars door ons land, van Friesland tot de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta.

Samenwerkingsverbanden ontwikkelden we inmiddels rondom de volgende NL Passies:

Heritage

 • Hanzesteden
 • Kastelen en buitenplaatsen
 • Koninklijk Nederland
 • De Gouden Eeuw
 • Liberation route


New Dutch/Heritage 

 • Dutch Food & Cuisine

Water

 • Nederland Waterland


Dutch Masters 

 • Mondriaan en de Stijl
 • Van Gogh

Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Evenementen & themajaren

Waar districten en verhaallijnen het gehele jaar te bezoeken zijn, zorgen evenementen voor urgentie om ons land op een bepaald moment te bezoeken. Daarnaast ligt de nadruk op het duurzaam ontwikkelen. We maken een onderscheid tussen evenementen en themajaren.

Evenementen
Rondom elke NL Passie worden gedurende het jaar meerdere evenementen georganiseerd. Denk aan de passie New Dutch die bezoekers tijdens Dutch Design Week kunnen beleven in Eindhoven, of aan de passie Nederland Waterland tijdens Sneekweek in Friesland.

Themajaren
Een themajaar ontstaat door meerdere evenementen op verschillende locaties in Nederland te bundelen rondom een gemeenschappelijk thema. Deze thema’s zijn niet alleen toeristisch interessant, maar ook maatschappelijk relevant. Er wordt een link gelegd naar andere voor Nederland belangrijke secotren.

Is de content on strategie?

NL Passies

NL Passies zijn de fysieke elementen die ons land uniek maken. Ze zijn onderscheidend en vormen een overtuigende reden om ons land te bezoeken. Omdat we niet alle aspecten van Nederland in onze internationale marketing aan bod kunnen laten komen, benoemden we de zeven NL Passies die het meest onderscheidend zijn voor ons land en waarmee we internationale bezoekers goed kunnen verleiden om ook minder bekende plekken te bezoeken.

Coast
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Coast

De Nederlandse kust is al generaties lang een geliefde bestemming voor een plezierig en ontspannen verblijf. De natuurpracht is indrukwekkend, met lange duinenrijen en daarachter brede zandstranden die langzaam overgaan in de zee.

Te midden van het natuurschoon is er altijd wel een horecagelegenheid waar je kunt genieten van het goede leven. De accommodaties passen hierbij: kleinschalig en gemoedelijk, midden in de duinen.

Onze kust is aantrekkelijk voor zowel buitenlandse bezoekers als Nederlanders zelf. Zij is bovendien een bestemming die uitermate goed past in de hedendaagse duurzaamheidsbeleving. In de beeldselectie van deze NL Passie kiezen we voor het brede pallet aan recreatieve mogelijkheden, die verder gaan dan relaxen op het strand. In alle beelden zou echter één gevoel moeten overheersen: de sereniteit van de natuurlijke omgeving en het ontspannen, gemoedelijk ritme van het leven aan onze kust.


Laten zien

 • De variatie aan recreatieve activiteiten, zoals kiten, blokarten, windsurfen, wadlopen en fietsen door de duinen
 • Met de hond op het strand wandelen
 • Ontspannen mensen
 • De indrukwekkende kustlijn
 • De beleving van de verschillende seizoenen
 • Strandtenten omringd door strand
 • Strandhuisjes
 • De herkenbare ‘strandpalen’ van Zeeland
 • Lopende strandbeesten (kunst)
 • Vliehorst huis
 • Seafood
 • Surfers
 • Zeehonden


Niet laten zien

 • Chaotische of drukke omstandigheden
 • Grijze, regenachtige weersomstandigheden

Water
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Water

Nederland is onlosmakelijk verbonden met water; het stroomt bij wijze van spreken door onze aderen. Onze relatie met water vormt het hart van onze geschiedenis en heeft ons veel voorspoed gebracht.

Ook vandaag de dag is watermanagement een bijzonder actueel onderwerp. Leven in een land dat grotendeels onder zeespiegelniveau ligt, vraagt om creativiteit en inventiviteit. We staan internationaal dan ook bekend om onze grote expertise op het gebied van waterwerken.

Water brengt ook plezier, bijvoorbeeld in de vorm van vaartochten door stad of natuur.
Onze innovatieve aanpak van en de positieve relatie met water zouden zichtbaar moeten zijn in alle geselecteerde beelden over deze NL Passie. Zo nodigen we bezoekers uit om onze relatie met water te verkennen, erover te leren en er de vreugde van te ondervinden.

Laten zien

 • Waterwerken, zowel historisch als hedendaags
 • Iconische (moderne) waterlandmarks
 • Waterlandschappen, zoals polders, meren en rivieren
 • Gebieden als De Beemster, De Biesbosch, het IJsselmeer, de Loosdrechtse plassen, de Friese meren en de Hollandse Waterlinie
 • Waterbeleving (recreatieve wateractiviteiten), zoals varen op zeilboten, in elektrische sloepen of met kano’s

Niet laten zien

 • Al te technische situaties
 • Vies water
 • Gevaarlijke situaties in en om het water
 • Drukke situaties, zoals overvolle rondvaartboten

Biking
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Biking

Nederland telt meer fietsen dan inwoners; een gegeven dat internationale bezoekers fascineert. De vele fietspaden en het uitgebreide fietsroutenetwerk nodigen uit om ons land met deze veilige en duurzame manier van transport te verkennen.

Fietsen is zelfs een verleidelijk alternatief voor tours per touringcar, auto of openbaar vervoer. Omdat ons land relatief klein is, kun je steden, regio’s en zelfs natuurgebieden prima per fiets ontdekken.

De fiets staat voor vrijheid, plezier en is voor mensen van jong tot oud een eenvoudige én milieubewuste manier om van a naar b te komen. Het is ook dé manier om je in ons land als een local te voelen.

 

Laten zien

 • De fiets in het dagelijks gebruik
 • Het plezier van fietsende mensen
 • Fietsen in verschillende omstandigheden en seizoenen
 • De Nederlandse fietsinfrastructuur
 • Verschillende soorten fietsen, waaronder bakfietsen, elektrische fietsen, designfietsen en ook meer sportieve fietsen als mountainbikes en wielrenfietsen
 • Bijzondere (Nederlandse) ontwerpen en fabricagetechnieken
 • Het grootste fietsenpark ter wereld
 • Het snelfietspad
 • Mooie fietsroutes
 • De veiligheid van deze vorm van transport in ons land
 • De Nederlandse fietsgebruiken (bijna niemand fietst in Nederland met een helm op)

Niet laten zien

 • Fietsen in drukke, gevaarlijke verkeerssituaties

Flowers
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Flowers

De Nederlandse geschiedenis wordt omlijst door bloemen, planten, groente en fruit. De horticulture geeft ons land een onderscheidend aangezicht, met de alom bekende tulp als belangrijkste icoon.

Van heinde en verre komen bezoekers naar Nederland om deze bijzondere kleurenpracht in het opvallend platte landschap te bewonderen. De naam en faam van onze tuinbouw reikt echter verder dan bloementeelt. Ons land produceert vele soorten planten, groente en fruit. Wij doen dit vaak op innovatieve wijze en krijgen hiermee in internationaal opzicht veel aandacht.

De vrolijke kleuren en het duurzame groen dat van deze sector afstraalt, geeft bezoekers een vrolijk, levendig gevoel. Ze worden verleid om te delen in de vrolijkheid en weelderigheid die ervan uitgaat.

Laten zien

 • Heldere kleuren
 • Bloemenvelden
 • Tulpenvelden in de kop van Noord-Holland, Flevoland, de Duin- en Bollenstreek en Zeeland
 • Mensen die genieten van de bloemen, zoals in pluktuinen en bij bloemenstalletjes
 • Het Westland, kassen met bloemen
 • Groene daken
 • Bloemencorso’s, zoals in Zundert, Lichtenvoorde en St. Jansklooster
 • Tuinen, zoals kasteeltuinen en de Hortus Botanicus
 • De Betuwe met zijn fruitteelt (kersen)
 • De Floriade

 

Niet laten zien

 • Verwelkende bloemen en planten
 • Mensen die bloemen of bloemenvelden beschadigen (bijvoorbeeld tijdens het maken van een selfie)
 • Te veel mensen, waardoor je de bloemen niet meer ziet

New Dutch
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

New Dutch

New Dutch gaat uiteraard over architectuur en design, maar beslaat verder alles dat onderdeel uitmaakt van die typische urban vibe: moderne kunst, de dance scene, modeontwerpers en streetart.

Onze vrije, vernieuwende en creatieve mindset leidt steeds weer tot verfrissende ideeën die bezoekers verwonderen en op een andere manier naar dingen laten kijken. Door deze vibe in beeld te brengen, verleiden we bezoekers om zich door New Dutch te laten verrassen en inspireren.

Laten zien

 • De 21e eeuw, bijvoorbeeld Dutch Design week, GLOW, Fashion + Design Festival Arnhem, Land Art Flevoland en Groningen en robots
 • Nieuwe meesters als Daan Roosegaarde, Maarten Baas en Jan Taminiau
 • Steden als Rotterdam, Eindhoven, Groningen en Almere

Niet laten zien

 • Settings die ouderwets of traditioneel overkomen

Heritage
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Heritage

Bij het Nederlandse erfgoed gaat het om traditionele cultuurwaarden in een eigentijds jasje.

Nog steeds zijn kaas, windmolens, Delfts blauw, fietsen en klompen belangrijke triggers voor een kennismaking met Nederland. We presenteren deze iconen echter op een verfrissende, moderne wijze – zoveel mogelijk gecombineerd met hedendaags design. Zo nodigen we bezoekers uit om onze traditionele iconen te beleven vanuit een nieuwe invalshoek.

Laten zien

 • De grote variatie aan Nederlandse iconen, met verrassende camerahoeken zodat we onze iconen letterlijk en figuurlijk in een nieuw licht plaatsen
 • Gebouwen als historisch decor voor hedendaagse taferelen
 • Food; kaas, jenever
 • Klompen, historische stadjes, grachten
 • Porselein, Delfts blauw
 • Liberation Route, Hanzesteden en Cheese valley als voorbeelden van verhaallijnen binnen deze passie
 • Steden als Delft, Leiden, Maastricht en Bourtange

Niet laten zien

 • Ouderwetse taferelen, braderieën en folklore

Dutch Masters
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Dutch Masters

De Hollandse meesters dwingen respect af, enerzijds vanwege de onvoorstelbare kwaliteit van hun vakmanschap en anderzijds vanwege de inventiviteit en het lef waarmee ze voor die tijd nieuwe technieken introduceerden. Hun elegantie en verfijning hebben een grote aantrekkingskracht op bezoekers van over de hele wereld.

Door te benadrukken dat deze kunstenaars ‘gewoon’ Nederlanders waren, maken we hun werken en hun verhalen toegankelijk. Doordat wij veel over deze oude meesters weten, kunnen we bezoekers een goed inkijkje geven in hun leven en omdat die tijd nog goed vertegenwoordigd is in onze steden, is het goed voor te stellen hoe hun omgeving er destijds uitzag.

Ook de gebouwen waarin we de schilderijen en andere kunstwerken presenteren dragen bij: onze musea zijn vaak groots en indrukwekkend, maar ook uitnodigend, gastvrij en verrassend. Ze zijn een representatief thuis voor liefhebbers van meesters als Rembrandt, Vermeer, Hals, Van Gogh, Mondriaan en Escher. Maar ook bezoeker die dat ene iconische meesterwerk willen bewonderen voelen zich er welkom. Zo nodigen we bezoekers uit om meer te leren van de Nederlandse cultuur.

Laten zien

 • Bezoekers in een museum
 • Historische en moderne kunst bij elkaar
 • Historische kunstwerken met levendige kleuren
 • Indrukwekkende tentoonstellingsgebouwen

Niet laten zien

 • Lange wachtrijen
 • Te veel mensen voor een schilderij

Flowers

Contentstrategie

Redactioneel, advertorial of advertentie? 

Voor de ontwikkeling en publicatie van content werken wij samen met verschillende partners. Deze verdelen wij in contentpartners en commerciële partners. Contentpartners geven wij gratis redactionele aandacht. Commerciële partners betalen mee aan de advertorials of advertenties die wij via onze accounts publiceren. Ongeacht de vorm is het van belang dat de content in lijn is met ons merk en onze strategie, dat we er een van de aangewezen segmenten mee aanspreken en dat we dit doen in een of meerdere fasen van de customer journey.

Redactioneel
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Redactioneel

De contentpartner levert content (tekst en/of beeld). Wij bewerken deze informatie om in onze eigen kanalen te publiceren.

Wij beslissen over de uiteindelijke inhoud; contentpartners kunnen enkel controleren op feitelijke onjuistheden. Contentpartners hebben geen garantie dat de content geplaatst wordt.

Werk je aan redactionele content, zorg dan dat deze altijd in lijn is met onze contentstrategie, dus:

 • On brand

 • On strategy

 • Segmentatie

 • Customer journey

Advertorial
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Advertorial

Een advertorial lijkt op redactionele inhoud, maar voor het publiek is altijd duidelijk dat het gaat om betaalde content. 

Advertorials behandelen wij als advertising binnen onze eigen online accounts. Nemen we een link op naar meer informatie, dan verwijst deze altijd naar Holland.com (‘native advertising’).

 • On brand

 • On strategy

 • Segmentatie

 • Customer journey

Advertentie
Break to next page after this element (Switch to PDF view)

Advertentie

Advertenties zijn betaalde content. Qua look & feel zijn zij duidelijk als zodanig herkenbaar. 

Advertenties nemen wij op in onze eigen communicatiekanalen, waarbij we ons afhankelijk van de boodschap richten op een bepaald bereik onder de volgers van het betreffende account.

Een advertentie voldoet niet per se aan alle checkpunten uit onze contentstrategie. Links voor meer informatie kunnen bijvoorbeeld rechtstreeks naar een boekingspagina verwijzen in plaats van naar Holland.com. Wel is de content altijd:

 • On brand

 • On strategy

Contentstrategie

Welk segment spreek je aan? 

Om bezoekers succesvol te verleiden tot een bezoek aan Nederland, is het belangrijk te weten met wat voor soort mensen we te maken hebben.

Titel onderwerp

Wij richten ons in de positionering, bestemmingsontwikkeling en marketing van Nederland op drie segmenten.

Voor elk segment is een persona ontwikkeld; Nora, Paul en Mary. Iedere doelgroep spreken wij in de content over bestemming Nederland aan op hun eigen levensstijl en reisbehoeften. Primair richten we ons op Nora en secundair, vooral voor de dichtbij-markten, op Paul en Mary.

Nora

Broad fields of interest, tolerant, open, freedom is important, to enjoy is to experience, immaterial values

Paul

Conservative, etiquette, quality, hierarchy, works and status

Mary

Family, tradition, safety, local, order-oriented and traditional regularity

Contentstrategie

Op welk moment van de customer journey?

In de marketing van Nederland richten wij ons op bezoekers die hun reis nog moeten maken.

In het proces van het kiezen van een bestemming tot het daadwerkelijk verblijf in Nederland doorlopen bezoekers diverse stadia.

Iedere fase vraagt om een ander soort informatie. Ook de informatiekanalen die wij gebruiken wisselen per fase. De customer journey zet zich voort tot na het verblijf in Nederland, als bezoekers ambassadeurs worden en gaan dromen van een volgende reis naar ons land. Ook deze fasen ondersteunen wij gericht met waardevolle content via de best passende informatiekanalen.

De customer journey

Contact

NBTC is dé destinatiemanagement-organisatie van Nederland.
We werken voor en met partijen uit verschillende sectoren aan de positionering, ontwikkeling en marketing van ons land. Dit doen we ten behoeve van een leefbare, geliefde en waardevolle bestemming Nederland; voor bezoekers, bedrijven en bewoners.

Vragen?

Heb je vragen over deze contentstrategie, neem dan contact op met:

Maartje Schouten
+31 (0)70 370 57 05

mschouten@holland.com

NBTC Holland Marketing
Prinses Catharina-Amaliastraat 5 - 2496 XD Den Haag
Postbus 63470 - 2502 JL Den Haag

Publicaties